De ce voluntar?
Având vieți ocupate poate fi greu să găsești timp pentru a fi voluntar. Cu toate acestea, beneficiile voluntariatului pot fi enorme. Voluntariatul oferă ajutor vital persoanelor aflate în nevoie, cauzelor sensibile și comunității tale, beneficiile pot fi însă și mai mari pentru tine, voluntarul. Voluntariatul te poate ajuta să găsești prieteni, să te conectezi cu comunitatea, să înveți noi abilități și chiar să îți avansezi cariera.
Beneficiile voluntariatului:
- Voluntariatul te conectează cu ceilalți
- Voluntariatul este bun pentru mintea și corpul tău
- Voluntariatul îți poate permite să avansezi în carieră
- Voluntariatul îți poate permite să te distrezi și împlinire în viața ta
Voluntariatul te conectează la alții
Unul dintre beneficiile cunoscute ale voluntariatului este impactul asupra comunității. Voluntariatul îți permite să te conectezi la comunitatea ta și să o faci un loc mai bun. Chiar și a ajuta cu cele mai mici sarcini poate face o reală diferență în viața oamenilor, organizațiilor care au nevoie. Voluntariatul este ca o stradă cu două sensuri: îți poate aduce beneficii atât ție și familiei tale precum și cauzei pe care alegi să o susții.
Alocarea timpului tău disponibil ca voluntar te ajuta să îți faceți prieteni noi, să îți extinzi rețeaua și să îți stimulezii abilitățile sociale.
Fă-ți prieteni și contacte noi
Unul dintre cele mai bune moduri de a-ţi face prieteni noi și de a consolida relațiile existente este de a vă angaja împreună într-o activitate comună. Voluntariatul este o modalitate excelentă de a întâlni oameni noi. Îți consolidează legăturile cu comunitatea și îți lărgește rețeaua de prieteni, cunoscând persoane cu interese comune, resurse de cartier și activități distractive și pline de satisfacție.
Crește-ți abilitățile sociale și de relaționare
În timp ce unii oameni ies în comunitate în mod natural, alții sunt timizi și au nevoie de mai mult timp pentru a cunoaște oameni noi. Voluntariatul vă oferă posibilitatea de a vă exersa și de a vă dezvolta abilitățile sociale, deoarece vă întâlniți în mod regulat cu un grup de oameni cu interese comune.
Voluntariatul ca familie
Copiii urmăresc tot ceea ce faci. Dăruind comunității, le veți arăta de la început cum voluntariatul face diferența și cât de bine se simte să ajute alte persoane și să adopte schimbări. De asemenea, este o metodă valoroasă pentru a cunoaște organizațiile non-guvernamentale din comunitate și a găsi resurse și activități pentru copiii și familia ta.
Voluntariatul este bun pentru mintea și corpul tău
Voluntariatul oferă multe beneficii atât pentru sănătatea mentală, cât și pentru cea fizică.
Voluntariatul ajută la combaterea efectelor stresului, furiei și anxietății. Contactul social necesar pentru de a ajuta și de a lucra cu alții poate avea un efect profund asupra stării tale de bine psihologice.
Voluntariatul combate depresia. Voluntariatul vă menține în contact periodic cu ceilalți și vă ajută să vă dezvoltați un sistem propriu de sprijin care vă protejează împotriva depresiei.
Voluntariatul te face fericit. Prin măsurarea hormonilor și a activității creierului, cercetătorii au descoperit că a fi util altora oferă o plăcere imensă. Cu cât dăruim mai mult, cu atât ne simțim mai fericiți.
Voluntariatul crește încrederea în sine. Ȋi ajuți pe alții și sprijini comunitatea, ceea ce iți oferă un sentiment natural de realizare. De asemenea rolul de voluntar iți poate aduce un sentiment de mândrie și identitate. Și cu cât te simți mai bine, cu atât este mai probabil să ai o viziune pozitivă asupra vieții tale și a obiectivelor viitoare.
Oricare ar fi vârsta sau situația ta de viață, voluntariatul te poate ajuta să nu te mai concentrezi atât la propriile griji, să te mențină stimulat mental și să adauge mai multă culoare vieții tale.
Voluntariatul te ajută să rămâi sănătos fizic. Studiile au descoperit că cei care fac voluntariat au o rată de mortalitate mai mică decât cei care nu fac voluntariat. Voluntarii mai în vârstă tind să meargă mai mult, le este mai ușor să facă față sarcinilor de zi cu zi, sunt mai puțin susceptibili să dezvolte hipertensiune arterială și să aibă abilități de gândire pozitivă mai bune.
Voluntariatul îți poate permite să avansezi în carieră
Dacă aveți în vedere o carieră nouă, voluntariatul vă poate ajuta să obțineți experiență în zona dvs. de interes și să întâlniți oameni din domeniu de activitate urmărit. Chiar dacă nu intenționați să vă schimbați cariera, voluntariatul vă oferă posibilitatea de a exersa abilități importante utilizate la locul de muncă, cum ar fi munca în echipă, comunicarea, rezolvarea problemelor, planificarea proiectului, gestionarea sarcinilor și organizarea activităților. S-ar putea să vă simțiți mai confortabil întinzând aripile la locul de muncă, după ce mai întâi ați perfecționat aceste abilități într-o poziție de voluntar.
Doar pentru că munca voluntară este neplătită nu înseamnă că abilitățile pe care le veți dobândi sunt de bază. Multe oportunități de voluntariat oferă o pregătire extinsă.
Obținerea de experiență în carieră
Voluntariatul vă oferă șansa de a încerca o carieră nouă, fără a vă angaja pe termen lung. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a câștiga experiență într-un domeniu nou. În unele domenii, puteți face voluntariat direct la o organizație care face genul de muncă de care sunteți interesat.
Când vine vorba de voluntariat pasiunea și gândurile pozitive sunt singurele cerințe
Deși învățarea deprinderilor noi poate fi benefică pentru mulți nu reprezintă o cerință pentru o experiență voluntară completă. Rețineți că cele mai valoroase resurse pe care le puteți aduce la orice efort voluntar sunt compasiunea, mintea deschisă, disponibilitatea de a ajuta oriunde este nevoie și o atitudine pozitivă.
Voluntariatul aduce distracție și împlinire în viața ta
Voluntariatul este un mod plăcut și ușor de a-ți explora interesele și pasiunile. A face o muncă voluntară pe care o descoperi semnificativă și interesantă poate fi o evadare relaxantă și energizantă din rutina de zi cu zi a angajamentelor de muncă, școală sau familie. Voluntariatul vă oferă, de asemenea, creativitate, motivație și viziune reînnoită, care pot duce mai departe în viața personală și profesională la obținerea unor beneficii extraordinare.
Ia în considerare obiectivele și interesele tale.
Vei avea o experiență de voluntariat mai bogată și mai plăcută dacă iți vei acorda timpul necesar pentru a-ţi identifica obiectivele și interesele. Gândește-te de ce vrei să faci voluntariat? Ce ţi-ar plăcea să faci?
Oportunitățile de voluntariat care se potrivesc atât obiectivelor, cât și intereselor tale sunt cel mai probabil să fie plăcute și pline de satisfacție.